Akkujen kierrätys toimii hyvin – miten on jatkossa?

Mitä kuluttajan kannalta toimivan ja turvallisen akkujen kierrätysjärjestelmän rakentamisessa on otettava huomioon? Akkukierrätys Pb:n toimitusjohtaja Lauri Nylander kertoo blogitekstissään.

Hyvin toteutettu kierrätys säästää luontoa. Uusioraaka-aineet vähentävät neitseellisten raaka-aineiden käyttöä, ja raaka-ainetasetta saadaan näin tasapainotettua.

kierratys_kierto

Hyvänä esimerkkinä toimii vaikkapa perinteinen lyijyakku. Kierrätykseen tulevasta lyijyakusta lähes 90 % saadaan kierrätetyksi. Lyijy ja muovi menevät mm. uusien akkujen valmistukseen ja akkuhappo neutraloidaan vedeksi ja suoloiksi. Lyijyakuille on olemassa vakiintunut valtakunnallinen vastaanottoverkosto.

Lyijyakkujen rinnalle tulee uutta tekniikkaa – miten kierrätys toimii jatkossa?

Kun markkinoille tulee uusia akkutyyppejä, asia on huomioitava myös akkujen keräys- ja kierrätyspäässä. Olemassa olevat kierrätysjärjestelmät eivät automaattisesti sovi uusille akkutyypeille esimerkiksi kierrätyksen turvallisuuden ja käytännöllisyyden näkökulmasta.

Kuluttajien kannalta kierrätykseen liittyy kolme tärkeää pointtia:

  1. Minne vien käytöstä poistettavan akun?
  2. Mitä akulle tapahtuu kierrätyksessä?
  3. Mitä lysti maksaa?

recycling-311614_960_720Kuluttajakäyttöön tarkoitettujen, isojen litiumakkujen vastaanottopisteitä  määritettäessä tulee ottaa huomioon, että vastaanottopisteen henkilökunnalla on riittävää osaamista käytöstä poistettavan akun kunnon määrittelemiseksi: huonokuntoisten akkujen käsittelyyn ja kuljetukseen liittyy riskejä. Myös lainsäädännöstä periytyvien kuljetusmääräysten noudattaminen edellyttää kuntoarviota yli 0,5 kg painoisille litiumakuille.

Olisikin suositeltavaa, että litiumakkujen palautuspisteitä olisivat akut tuntevien maahantuojien omat pisteet ja heidän sopimushuoltopisteensä. Tällaisella mallilla olisi mahdollista lähteä liikkeelle turvallisesti ja vielä tässä vaiheessa varsin maltillisiin palautusmääriin suhteutetulla verkostolla.

Litiumakkujen kierrätystä ei ole vielä lopullisesti ratkaistu, tekemistä riittää. Kuluttajia kiinnostaa koko ajan enemmän, mitä akulle tapahtuu kierrätyksessä. Lyijyakkujen kohdalla vastaus saatiin tuossa hieman ylempänä, mutta miten on litiumakkujen laita?

Uusioraaka-aineilla on keskeinen merkitys tuotteiden valmistuksessa. On siis syytä olla huolissaan, mikäli kierrätys ja materiaalien talteenotto ei toimi tehokkaasti – sillä on kauaskantoisia vaikutuksia.

Mitä lysti sitten maksaa?

Viedessään tuottajavastuun alaisia käytöstä poistettavia tuotteita kuten pakkauksia, paperia, renkaita, ajoneuvoja, paristoja ja akkuja sekä sähkölaitteita vastaanottopisteisiin kuluttajan ei tarvitse maksaa mitään. Ei tämä kuitenkaan sitä tarkoita, että lysti olisi ilmaista. Mitä tehokkaammin tuotteen kierrätys on järjestetty ja uusiokäyttöön kelpaavat raaka-aineet otettu talteen, sen suurempi vaikutus sillä on loppukädessä tuotteen hintaan!

Kuluttajilla on oma vastuunsa: toimittaa käytöstä poistamansa tuotteet kierrätykseen. Tuottajien vastuulla taas on varmistaa, että kierrätys toimii tehokkaasti, ja kuluttajat ovat hyvin informoituja vastaanottopisteistä sekä kierrätyksestä yleensä.

Summa summarum, tässä tarvitaan hyvää sekä avointa yhteistyötä kaikkien osapuolien kesken, johon Tulevaisuuden akkuekosysteemi tarjoaa hyvän alustan.

Lauri Nylander on Akkukierrätys Pb Oy:n toimitusjohtaja. Akkukierrätys Pb on lyijyakkujen kierrätykseen erikoistunut tuottajayhteisö.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s