Akkujen kierrätys toimii hyvin – entä tulevaisuudessa?

0
2170
Akkujen kierrätys

Mitä on otettava huomioon rakennettaessa kuluttajaystävällistä ja turvallista paristojen kierrätysjärjestelmää? Battery Recycling Pb: n toimitusjohtaja Lauri Nylander sanoo blogiviestissään. Hyvin toteutettu kierrätys säästää luontoa. Kierrätetyt raaka-aineet vähentävät neitsytraaka-aineiden käyttöä ja tasoittavat siten raaka-ainetasetta.

Hyvä esimerkki on perinteinen lyijyakku. Lähes 90% kierrätettävästä lyijyakusta voidaan kierrättää. Lyijy ja muovi kulkevat esimerkiksi uusien paristojen valmistukseen ja akkuhappo neutraloidaan vedeksi ja suoloiksi. Lyijyakuille on vakiintunut valtakunnallinen vastaanottoverkko.

Lyijyakkujen ohella on tulossa uutta tekniikkaa – miten kierrätys toimii tulevaisuudessa? Kun uuden tyyppisiä akkuja tulee markkinoille, tämä on otettava huomioon myös paristojen keräys- ja kierrätysvaiheessa. Nykyiset kierrätysjärjestelmät eivät ole automaattisesti sopivia uusille akkutyypeille, esimerkiksi kierrätysturvallisuuden ja käytännöllisyyden kannalta.

Kuluttajan kannalta kierrätyksellä on kolme tärkeää seikkaa:

Mistä voin viedä akun, joka voidaan poistaa?
Mitä akulle tapahtuu kierrätyksen aikana?
Mitä lysti maksaa?

Kun kuluttajakäyttöön tarkoitettujen suurten litiumparistojen keräyspisteitä määritetään, on pidettävä mielessä, että vastaanottopisteiden henkilöstöllä on riittävät taidot hävitettävän akun kunnon määrittämiseksi: huonojen paristojen käsittelyyn ja kuljettamiseen liittyy riskejä kunto. Lainsäädännöstä perittyjen kuljetusmääräysten noudattaminen edellyttää myös yli 0,5 kg painavien litiumparistojen kunnon arviointia.

Siksi olisi suositeltavaa, että litiumparistojen palautuspisteet ovat paristojen tuntevien maahantuojien pisteitä ja heidän sopimuksensa mukaisia ​​huoltopisteitä. Tällainen malli mahdollistaisi kuittaamisen turvallisesti ja tässä vaiheessa verkon ollessa suhteessa melko maltillisiin tuottoasteisiin.

Litiumparistojen kierrättämistä ei ole vielä saatu päätökseen, se on tarpeeksi. Kuluttajat ovat yhä kiinnostuneempia siitä, mitä akulle tapahtuu kierrätyksen aikana. Lyijyakkujen osalta vastaus oli hiukan korkeampi, mutta entä litiumparistot?

Kierrätetyillä raaka-aineilla on avainasemassa tuotteiden valmistuksessa. Joten on huolestuttavaa, jos kierrätys ja materiaalien hyödyntäminen eivät toimi tehokkaasti – sillä on kauaskantoisia vaikutuksia.

Joten mitä lysti maksaa?

Kuluttajan ei tarvitse maksaa mitään vietäessä romuaineita, kuten pakkauksia, paperia, renkaita, ajoneuvoja, paristoja ja akkuja sekä sähkölaitteita keräyspisteisiin. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että lysti olisi vapaa. Mitä tehokkaammin tuotteiden kierrätys on järjestetty ja kierrätettävät raaka-aineet hyödynnetään, sitä suurempi vaikutus sillä on lopulta tuotteen hintaan!

Kuluttajilla on vastuu: toimittaa käytöstä poistettuja tuotteitaan kierrätykseen. Toisaalta tuottajilla on vastuu siitä, että kierrätys toimii tehokkaasti ja että kuluttajat ovat hyvin tietoisia keräyspisteistä ja kierrätyksestä yleensä. Tulevaisuuden ekosysteemi tarjoaa hyvän alustan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here