Kiertotalousbisnestä naapurissa

Tartossa toimiva Replace tekee kiertotalousbisnestä käytetyillä puhelimilla.
Jopa 50 000 puhelinta kuukaudessa ohjataan uuteen elämään puhelimena tai materiaalina Pohjois-Euroopan suurimman toimijan käsissä.

Replace ostaa puhelimia esimerkiksi yrityksiltä, joille puhelimet ovat palautuneet takaisinostokampanjoiden yhteydessä tai leasing-sopimusten päätyttyä. Näitä kanavia pitkin ostetut puhelimet ovat tasalaatuisia, ja niitä on yleensä käsitelty hyvin, jolloin uudelleenkäyttöarvokin on korkeampi. Kuluttajilta ostetut/kerätyt puhelimet ovat laadultaan vaihtelevampia. Uudelleenkäyttöön kelpaavia puhelimia on erästä riippuen yleensä noin 30-50 prosenttia korjaustoimenpiteiden jälkeen.

Replacelle saavuttuaan puhelin käy läpi tarkastusprosessin, jossa päätetään, onko akku toimiva ja turvallinen, selvitetään puhelimen kunto sekä määritellään puhelimen jatkokäsittelyprosessi.

Uudelleenkäyttöarvoa omistavat puhelimet käyvät läpi datantyhjennys- ja huoltoprosessin. Tällä hetkellä puhelimen matka ovelta ovelle kestää keskimäärin noin 30-40 päivää. Jos puhelin ei kokonaisuudessaan sovellu uudelleen käyttöön, puhelimen osia voidaan myös myydä varaosina, tai varaosat voidaan hyödyntää Replacen omassa tuotannossa. Huonokuntoisimpien puhelinten, akkujen ja osien kierrätyksestä huolehtivat yhteistyökumppanit. Akkuja päätyy Replacen arvion mukaan materiaalikierrätykseen tällä hetkellä noin 1.5 tonnia kuukaudessa.

Miten voit kuluttajana edesauttaa puhelimen uudelleenkäyttöä?
Ennen kuin luovutat toimivan vanhan puhelimesi eteenpäin, palauta puhelimeen tehdasasetukset ja poista siitä kaikki käyttäjäprofiilit. Näin puhelimen uudelleenkäyttö helpottuu, ja yksityisyytesi on suojattu.

Yksi yrityksen tiimeistä on keskittynyt etsimään uuteen elämään jalostetuille puhelimille ostajat. Huollettujen puhelinten asiakkaita ovat yritykset, joille firma toimittaa yrityksen laatuvaatimusten mukaisia puhelimia. (Käytetyt puhelimet on jaettu kolmeen kuntoluokkaan A-C.)

Replace ostaa ja huoltaa myös kannettavia tietokoneita ja tietokoneiden ja puhelinten oheistarvikkeita. Yrityksen valikoimaan kuuluu yhteensä yli 20 000 erillistä tuotetta. Koska tuotteiden lähdemarkkinat ovat globaalit, saattavat haasteita uudelleenkäytölle asettaa tuotteiden kansalliset erityispiirteet, kuten kannettavien tietokoneiden näppäimistöt tai älypuhelinten sallittujen sovellusten rajoitukset.

Haasteista huolimatta Replace on kasvanut nopeasti viimeisen vuoden aikana – työntekijöitä on yrityksessä tällä hetkellä jo lähemmäs 250, ja puhelinten tuotantolaitoksen laajennusosa on juuri valmistumassa.

Huoltotiimissä työskentelee tällä hetkellä 25 teknikkoa. Tuplamäärälle olisi tarve, sillä tällä hetkellä osa puhelimista, jotka voisivat soveltua uudelleenkäyttöön huoltotoimenpiteiden jälkeen, jää korjaamatta. Lisäksi osa uudelleenkäyttöön kelpaavista puhelimista joudutaan ohjaamaan kierrätettäväksi puhelimien suojausten takia, koska puhelinta ei saada tyhjennettyä.

Replace on mittaluokassaan Pohjois-Euroopan ainoa toimija. Lähimmät vastaavankokoiset kilpailijat löytyvät Saksasta, Ranskasta ja Isosta-Britanniasta.

Replacen toimintaa Tartossa esittelivät Urvo Männama, Head of business development sekä Sergei Valiulin, Recycling channel manager.

Käytettyjen sähkö- ja elektroniikkalaitteiden vientiin liittyvä ohjeistus Suomessa
Kun käytettyjä sähkö- ja elektroniikkalaitteita viedään maasta toiseen, viejän vastuulla on varmistaa, että laitteet ovat toimivia eivätkä sähkö- ja elektroniikkaromua. Sähkö- ja elektroniikkalaitteet voi viedä ulos maasta käytettyinä laitteina, kun niiden toiminta on testattu ja dokumentoitu, ja niiden sisältämät vaaralliset aineet arvioitu ja dokumentoitu. Dokumenttien on myös oltava laitteiden mukana siirrossa – ilman niitä käytetyt sähkö- ja elektroniikkalaitteet määritellään romuksi. Sähkö- ja elektroniikkaromun vieminen maasta toiseen vaatii kansainvälisen jätteensiirtoluvan. Suomessa jätteiden kansainvälisten siirtojen valvontaan liittyvät viranomaistehtävät hoitaa Suomen ympäristökeskus SYKE. Ymparisto.fi-sivustolta löytyy siirtoihin liittyvä ohje viejille sekä viranomaisille.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s