Lähes kaikki paristot voidaan kierrättää, mutta jotkut niistä voidaan helposti kierrättää enemmän kuin toiset. Esimerkiksi lyijyakut ovat 99% kierrätettäviä etenkin lyijyn arvon ja myrkyllisyystason vuoksi. Myös muut akkutyypit, kuten litium-ioni, nikkeli-kadmium (Ni-Cd), nikkeli-sinkki (Ni-Zn), nikkeli-metallihydridi (Ni-MH) ja litium-ioni (Li-ioni), ovat myös kierrätettäviä. Alla olevat ala Aiheet tarjoavat yksityiskohtaisia keskusteluja eri paristojen kierrätykseen käytetyistä mekanismeista ja vaiheista.
1.Kytke lyijyakun kierrätys
Lyijyakkujen kierrätykseen kuuluu viisi perusvaihetta:
Keräys:
Paristot kerätään loppusijoitus- ja jätteenkeräyspisteistä ja viedään kierrätyslaitokseen.
Murskaus: Saavuttaessaan kierrätyslaitoksen akku rikkoutuu vasaramyllyssä (kone, joka murskaa akun pieniksi paloiksi).
Lajittelu:
Rikkoutuneet palat viedään altaan läpi, jossa raskasmetallit ja lyijy erotetaan muovista.
Seulonta: Polypropeenikappaleet kauhoitetaan pois ja nesteet seulotaan, jotta jäljelle jää vain lyijy ja raskasmetallit. Polypropeenikappaleet pestään sitten fermentoidaan alavirtaan uusien akkukoteloiden valmistamiseksi.
Vesimetalli- ja pyrometallurgiset prosessit:
Tätä prosessia käytetään arvokkaiden metallien ja mineraalien uuttamiseen malmeista. Se on viimeinen prosessi, jota käytetään akkujen kierrätykseen lyijyn ja muiden raskasmetallien erottamiseksi akun jäännöksistä neljännen vaiheen jälkeen. Hydrometallurgia on uuttoprosessi, jossa vesipitoista kemiaa käytetään prosessissa, jota täydentää pyrometallurgia, joka helpottaa kemiallisia ja fysikaalisia muutoksia lyijyn ja muiden arvokkaiden metallien talteenottamiseksi. Prosessi sisältää kalsinointia, paahtamista, sulatusta ja puhdistamista lyijyn lopputuotteen saamiseksi.
Muovit (polypropeenikappaleet) pestään ja kuivataan, minkä jälkeen ne toimitetaan myöhemmässä vaiheessa tapahtuvaan muovin kierrätykseen, missä ne käsitellään ja käytetään uudelleen uusien akkupesien valmistukseen. Niitä voidaan myydä myös muovituotteiden valmistajille raaka-aineina. Lyijymateriaalit puhdistetaan ja viedään vesimetalli- ja pyrometallurgisissa prosesseissa, joissa ne käyvät läpi kalsinoinnin, paahtamisen ja sulattamisen.
Saatu sula lyijy puhdistetaan sitten vesipitoisella kemiallisella käsittelyllä ja puhdistuksella epäpuhtauksien poistamiseksi. Sitten lopputuotteet kaadetaan valanmuotteihin ja jätetään jäähtymään. Jäähdytyksen jälkeen ne poistetaan muotista ja kuljetetaan paristovalmistajiin, joissa niitä käytetään uudelleen uusien lyijylevyjen ja muiden akkukomponenttien valmistukseen.
Vanhaa akkuhappoa käsitellään kahdella tavalla:
Hapon neutralointi teollisilla emäksisillä yhdisteillä, jotka muuttavat hapon vedeksi. Vesi puhdistetaan, käsitellään ja testataan sen varmistamiseksi, että se noudattaa vesistandardeja, minkä jälkeen se pääsee julkiseen viemärijärjestelmään. Se voidaan muuntaa myös natriumsulfaatiksi. Natriumsulfaatti on hajuton valkoinen jauhe, jota käytetään pyykinpesuaineiden, tekstiilien ja lasin valmistukseen. Happo voidaan vaihtoehtoisesti käyttää uusien akkutuotteiden valmistukseen erikoistuneen kierrätysprosessin avulla.