Akkutyypit

button-cell-batteries-1473924055I5f_George Hodan

Kuva: George Hodan

Akkuja ja paristoja on olemassa laaja kirjo, sillä erilaiset käyttökohteet ja -tarpeet asettavat akuille omia vaatimuksiaan.

Kellon pariston tulee olla pieni ja kevyt, ja sen on tuotettava pientä virtaa koko pitkän elinikänsä ajan. Auton käynnistysakun tärkein tehtävä on luovuttaa hetkellisesti riittävän suuri virta käynnistysmoottorille. Toki pitkäikäisyys on myös käynnistysakulle suotava ominaisuus.

Johannan akku

Kuva: Johanna Valio

EU:n paristo- ja akkudirektiivissä akut jaotellaan kolmeen luokkaan käyttötarkoituksen mukaan:

  • kannettaviin akkuihin ja paristoihin
  • ajoneuvoakkuihin ja -paristoihin sekä
  • teollisuusakkuihin ja -paristoihin.

Kannettavia akkuja ja paristoja ovat kaikki meidän kuluttajien päivittäin hyödyntämät ’helposti kannettavat’ akut: kuten sormiparistot, puhelinten ja kannettavien tietokoneiden akut sekä työkoneiden akut.

Sen sijaan esimerkiksi sähköpyörien ja muiden kevyiden liikkumisvälineiden akut kuuluvat teollisuusakkujen joukkoon, yhdessä sähköautojen akkujen kanssa.

Kuluttajalle tuttuja ajoneuvoakkuja ovat autojen käynnistysakut.

Luokituksella on merkitystä kierrätysjärjestelmän kannalta: kuluttaja voi palauttaa kannettavia akkuja ja paristoja kauppojen keräyspisteisiin, mutta esimerkiksi sähköpyörien akuille näin ei voi tehdä. Sähköpyörien ja muiden kevyiden ajoneuvojen akkujen keräystä on kuitenkin juuri pilotoitu Suomessa. Ajoneuvoakuille on Suomessa oma vakiintunut kierrätyssysteeminsä.

Erilaisia akkuja ja paristoja kierrätetään siis eri tavoin. Lue lisää  tuottajavastuusta ja akkujen kierrätyksestä Suomessa sivuiltamme.

Erilaiset materiaalit

Useimmat kuluttajien ostamat kertakäyttöiset irtoparistot ovat sinkkihiili- tai alkaliparistoja.

Battery_recycling_Santeri Viinamäki

Kuva: Santeri Viinamäki Huom! Ethän säilytä akkuja ja paristoja näin – vaarana on oikosulku. Teippaa käytettyjen akkujen ja paristojen navat!

 

Ladattavien kannettavien akkujen yleisimmät tyypit ovat litiumioniakku ja nikkelimetallihydridiakku. Myös nikkelikadmiumakkuja käytetään edelleen jonkin verran. Näitä kolmea akkutyyppiä löytyy erityisesti sähkö- ja elektroniikkalaitteista.

Litiumioniakut jaetaan alatyyppeihin niiden sisältämien erilaisten materiaalien perusteella. Litiumioniakuissa käytetään erilaisia materiaalivaihtoehtoja, jotta mm. akun kapasiteetti ja tasapainoinen toiminta saadaan optimoitua käyttötarkoituksen mukaan. Battery Universityn sivuilla on esitelty lyhyesti ladattavien akkujen tärkeimmät tyypit sekä verrattu niiden ominaisuuksia.